Çocukluğumdan beri en korktuğum bayram kurban bayramı olmuştur. Misafir yolculuklarım, her an talihsiz bir görüntüyle karşılaşma korkusu ve stresi ile geçerdi. Ama en sevdiğim yanı pastalardı, çünkü ev sahibi teyzeler maharetlerini gösterecekleri bir platform olarak bayramı kullanırlardı. Caka satmak için bin bir çeşit tatlı yaparlardı. Yani muhtemelen tuzlu bir şeyler de yaparlardı ama algıda seçicilik işte ben sadece o tatlıları görürdüm. Hedefine kitlenmiş füzeler gibi kokuyu takip etmekle geçerdi koca 4 gün. Şimdi aldığım bilgiye göre hiç gelmeyeceğini sandığım o gün geldi ve bu sefer ev sahibi teyze olarak ben lanetlendim. Teyze, ben, bayram, misafir, hayırr olamazzzzz!!!! Yüklemi olmayan cümleler içerisinde debelenirken sevgilim imdadıma yetişti ve sadece arkadaşlarımızın geleceğini, hala çıtır bir sevgili olduğumu, teyze olmam için en az 30 senem olduğu gibi avutucu binlerce güzel şey söylerken dünyaya geri döndüm. Canımmm ya pek halden anlar.
Benim de acil bir tatlı yapmam gerekiyordu ama evde kalanları, öğütücü gibi misafirlerden sonra hüplettiğim için diet bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm çünkü bayramın hemen akabinde doktor kontrolüm var ve bir de kilo veremezsem çıkışta telefonlarla beni taciz eden bir annem var. Ama artık bu durum içerisinde eğlenebilmeyi ve keyif alarak yaşamayı öğrendiğim için hemen alternatif yollara başvurdum. Kepekli kurabiye olur mu? Kurabiye dediğin bol şekerli, böyle kumlu kumlu dağılan cinsinden olunca tadı çıkar diye düşünürken denemeye karar verdim.
Sonuç: Un kurabiyesinin yeri tutamaz ama pastane kurabiyesine ön sıradan el sallar. "Aaa canım çok lezzetliymiş kurabiyeler, nerden aldın bunları?" diye aba altından popo gösteren saygıdeğer arkadaş eşlerine de "Ben yaptım bebeğim!!!" cümlesiyle aduketttt çeker.
Huzurlarınızda "bayram sendromu kurabiyem"...
MALZEMELER:
1 yemek kaşığı kuru yeşil üzüm
5 adet kuru kayısı (küçük küçük doğranmış olmalı)
1 yemek kaşığı kurutulmuş yaban mersini
3-4 adet çekirdeksiz kuru erik (küçük küçük doğranmış olmalı)
yarım portakal kabuğu rendesi
( kuru meyvelerden dilediklerini ekleyip çıkartabilirsin)
2,5 su bardağı kepekli un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı şekersiz vanilin (kendisini vanilya tozu olarak tanıtır)
2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı (özellikle bitkisel ve tatlı yapımı için üretilmiş olanları kullanın)
1 çay bardağı bardağı yağsız yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta
Malzeme bu kadar çok olunca karışık bir tarif gibi görünebilir ama değil. Şimdi bu malzemeler var ya, işte un hariç hepsini büyükçe bir kaba koyup karıştırıp sonradan yavaşça unu ekleyip yoğuracaksın Hepsi bu!
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıt.
Fırın tepsisine yağlı pişirme kağıdı serip üzerine yoğrulmuş hamurdan dilediğiniz boyutlarda parçalar koparıp dizebilrsin. Ben kalıplar ile şekiller yapmayı tercih ettim. Özellikle adam şeklindeki kalıp baya manidar oluyor.
Tepsiyi fırına verip 25- 30 dk pişir.
Soğuyunca zevkle servis yapabilirsin.
Not: Bazı unların yapısından dolayı pişme süreleri değişebilir. O yüzden 15 dakikadan sonra fırının kapağını açmadan sık sık kontrol etmekte fayda var.
Unutmadan söyleyeyim, bir porsiyon kurabiye benim için 2 adetken sevgilim için 6 adet. Sen bu tuzağa düşme zira bir bayram gazisini daha kaldırmaz bu bünye.
İYİ BAYRAMLAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder